I.T.F. Dag te Nijmegen

Op 3 mei 2009 werd er een I.T.F. dag georganiseerd voor alle leden van I.T.F. Nederland in Nijmegen. TC Nijmegen had voor een zaal en een gasttrainer gezorgd, dank daarvoor.

Om 10 uur verzamelden zich 40 Taekwon-Doin (van witte band tot en met vierde dan) in de zaal voor het ochtendprogramma. Niet de grootste opkomst, maar aangezien het vakantietijd was nog helemaal niet slecht.

Zoals gebruikelijk bestond het ochtendprogramma uit drie verschillende onderdelen, waartussen gerouleerd werd. Na een korte inleiding door de instructeurs van de ochtend startten de gekleurde banden bij Jiu Jitsu sensei Marcel Lucassen (5e dan), die zijn training op ons staande vechters aangepast had. Leerzame en interessante training, was er te horen. Weer eens wat anders en ook best ingewikkeld voor veel Taekwon-Doins. De jeugdleden startten bij boosabum Mishel Petrovic (3e dan) voor een intensieve sparringsworkshop. Iedereen kwam daar met een rode kop en zweet op het lijf vandaan. Tenslotte de zwarte banden begonnen met il kyok pilsung, gegeven door sabums Jantien en Martijn Lindeboom (4e en 5e dan). Deze workshop ging over de zogenaamde ‘one blow victory’ (overwinning in één klap), een van de uitgangspunten van Taekwon-Do. Er was aandacht voor vitale punten, welke technieken daarbij het meest effectief zijn en er werd geoefend en uiteindelijk gespard met een Il Kyok Pilsung als doel.

Na drie kwartier wisselden de groepen van leraar, waarbij de instructeurs van plek ruilden en de groepen hun vaste plaats in de zaal hielden. Efficiënt en ook weer net eens iets anders. Na twee en een half uur trainen had iedereen de drie workshops doorlopen en werd er na het afgroeten gepauzeerd.

Bij het middaggedeelte kwam de jeugddivisie van Kisport in beeld en jawel er moest een touringbus gecharterd worden om een zestigtal jeugdige Kisporters naar Nijmegen te vervoeren. In deze workshop liet Sabum Harry met ondersteuning van zijn assistenten de kinderen en het publiek kennis maken met het Do-masterplan.
Toch aandoenlijk om te zien hoe Sabum Harry met volle enthousiasme deze manier werken tot uiting brengt wat weer een enthousiasmerende wisselwerking heeft op de groep.

De andere kant van de hal werd benut door de groep die vanaf 10.00 uur bezig was. Bij het onderdeel Special Technics bracht Sabum Carlo van de Braak de groep de geheimen van het springen en de ‘final touch’ van het breken(raken van het board) bij. De methodiek en de opbouw kwam bij de groep zeer goed over en we weten nu hoe wij de springkussens in de sporthal op ‘special technics’ wijze kunnen gebruiken.
Het finale gedeelte werd – hoe kan het ook anders – met het onderdeel Tul afgesloten. Voor de docenten geen makkelijke taak daar de groep bestond van witte band tot 4e dan. Het werden uiteindelijk vijf groepen en rest mij nog de docenten van harte te bedanken voor hun inzet.
Uiteraard werd er aangepast getraind want de zuurgraad van de spieren ging een grotere rol spelen, zeker na de ‘special cooling down’ van Sabum Carlo.

Het is ook van belang dat de deelnemers de tips van de fundamentele oefeningen  onthouden en blijven trainen om zo een hogere mate van perfectie in de tul te bewerkstelligen.
Na de groepsfoto – jawel van honderd personen – ging een ieder vermoeid doch zeer content en tevreden huiswaarts.

Namens de CTO,

Kiet Tjon A Pauw