Sabum Rory de Vries: scheidsrechter, leraar én viroloog!
De afgelopen weken is Sabum Rory de Vries van Sportschool Tim Kool en hoofd van de WSC (Wedstrijd en Scheidsrechter Commissie) van I.T.F. Nederland vaak in het nieuws geweest. Hij is onder andere geselecteerd als scheidsrechter voor het WK dat in april in Inzell (Duitsland) wordt gehouden. Daarnaast heeft hij onlangs een prijs van € 25.000 in de wacht gesleept voor zijn werkzaamheden als viroloog in het Erasmus MC. Tijd dus voor een interview met Sabum Rory.
Je hebt onlangs een brief gekregen van de ITF Umpire Committee dat je de International Umpire Course in Nieuw Zeeland op 23 en 24 februari 2019 of in Wales op 9 en 10 maart 2019 als gewaardeerd lid van het ITF Umpire Team mag bijwonen. Dat is een hele eer. Ook het feit dat je gevraagd wordt om als scheidsrechter op te treden bij het aanstaande WK. Wat is jouw geheim voor dit succes? Overigens, waar ga je heen? Nieuw-Zeeland of Wales?
“Ondanks dat ik gevraagd ben de IUC in Nieuw-Zeeland of Wales bij te wonen, is dit in dit geval niet per se een eer. ITF verwacht van haar scheidsrechters dat zij continue up-to-date blijven. Internationale scheidsrechters die willen scheidsrechteren op een WK of World Cup moeten in het jaar voorafgaand aan het toernooi een internationale cursus bijwonen. Het is dus een verplichting. In verband met tijd en de grote hoeveelheid internationale evenementen per jaar zal ik naar Wales gaan.
Het gevraagd worden om te scheidsrechteren op een WK is wel een hele eer. Voor deze toernooien melden zich altijd meer scheidsrechters aan dan dat er plaatsen zijn en je moet daarom een hoop kwaliteit bezitten om hier te mogen optreden. Daarnaast betaalt ITF alle kosten en een salaris en daarmee heb je een verantwoordelijkheid om deze taken serieus te nemen en goed uit te voeren. De selectie wordt uiteindelijk gemaakt op basis van nationale en internationale ervaring, aanwezigheid op internationale scheidsrechters- en instructeurscursussen, uitstraling, afkomst (gelijkmatige verdeling van de scheidsrechters over verschillende continenten) en de wil om hard te werken. Het geheim van mijn succes, als je het zo wil noemen, heeft altijd gelegen in het harde werken op ieder evenement waar je komt, actieve inzet op zulk soort evenementen en professioneel gedrag en uitstraling.”
Kun je de activiteiten van Taekwon-Do (lesgeven, scheidsrechter zijn en hoofd van de commissie WSC) goed combineren met jouw drukke baan in het Erasmus MC?
“Of de activiteiten echt te combineren zijn vraag ik me af, maar met hard werken heb ik een ritme gevonden, waarbij ik in allebei succesvol kan zijn. Ik ben hoofdleraar op Sportschool Tim Kool en geef daar 4 uur per week les, train zelf 5-7 uur per week en heb een fulltime baan in het Erasmus MC, het academische ziekenhuis van Rotterdam.
Mijn werk als postdoctoraal onderzoeker, waarbij ik research doe aan virologische infecties en het voorkomen daarvan, is geen 36 uur per week of 9-17 baan. Ik werk veel meer dan dat, maar met een flexibele invulling. Het flexibel invullen van uren maakt het voor mij mogelijk om al mijn passies, zoals werk, Taekwon-Do en scheidsrechteren, te combineren. Om nog maar eens aan te tonen dat hard werk wordt beloond, zijn mijn werkzaamheden op het Erasmus MC onlangs beloond met een prestigieuze premie, die wordt uitgereikt aan de beste jong postdoctoraal virologisch onderzoeker van Nederland. Deze premie van 25.000 euro zal ik de komende paar jaar besteden om mij nog verder te ontwikkelen als onderzoeker.”
Hoe staat het met het niveau van de scheidsrechters bij I.T.F. Nederland? Kunnen de scheidsrechters van I.T.F. Nederland zich goed meten met andere ITF organisaties? Wat kun je hierover vertellen?
“Ik denk dat we in Nederland een perfect klimaat hebben om goede scheidsrechters te ontwikkelen. Vergeleken met andere landen hebben wij goed georganiseerde cursussen met een duidelijke structuur en veel toptoernooien zoals de Open Dutch en Holland Cup waar scheidsrechters zich kunnen ontwikkelen. De WSC is er ook van overtuigd dat het niveau van onze scheidsrechters erg omhoog wordt gebracht door de persoonlijke touch van onze commissie. Leden komen niet alleen een keer op een cursus, maar worden daarna ook nog een tweetal toernooien actief begeleid tijdens hun “stages”. Leden die zich nog verder willen ontwikkelen, kunnen plaatsnemen in ons scheidsrechterontwikkelings- of topscheidsrechtersplan en daarmee echte scheidsrechters van internationaal topniveau worden.”
Wat zijn jouw wensen als hoofd van de commissie WSC om (aankomende) scheidsrechters nog beter te ondersteunen? Heb je een wensenlijst en zo ja, wat staat er allemaal op?
“De WSC is in samenwerking met het bestuur van I.T.F. Nederland hard bezig met het ontwikkelen van een E-learning programma om een deel van de theorie van de scheidsrechterscursus te vervangen. Het af krijgen van deze E-learning staat boven op mijn wensenlijst, want hiermee kunnen scheidsrechters zich nog beter gaan voorbereiden op de cursussen en hebben ze een mooi naslagwerk voor wanneer zij weer moeten scheidsrechteren. Daarnaast hoop ik op een verdere ontwikkeling van het topscheidsrechtersplan, zodat we ambitieuze scheidsrechters tegemoet kunnen komen met een onkostenbijdrage en een financiële vergoeding.”
Wil je nog iets kwijt dat we nog niet van je weten?
“Wat mensen nog niet van mij weten…. Misschien dat ook ik nog zo nu en dan zenuwachtig wordt bij het scheidsrechteren. Uiterlijk ziet het er misschien altijd klinisch en robotachtig uit, maar wanneer je op een podium staat op een WK-finale met schijnwerpers en livestreams gaan de zenuwen ook bij mij nog door het lichaam. Verder zou ik alle coaches binnen I.T.F. Nederland willen verzoeken om onze scheidsrechters als “mensen” te behandelen: het zijn allemaal hardwerkende personen die zo nu en dan fouten maken, maar die wel hun best doen en medeverantwoordelijk zijn voor het feit dat de leden toernooien kunnen doen. Scheidsrechters zou ik willen verzoeken om zelf actief te blijven trainen! Als je als scheidsrechter fit bent en inhoudelijke kennis van zaken hebt, heb je al heel veel houvast om je te ontwikkelen tot een topscheidsrechter!”
Wij willen Sabum Rory de Vries hartelijk danken voor zijn antwoorden en wij wensen hem veel succes tijdens het WK!
Door Sabum Bernd Raue, voorzitter Commissie PR/Communicatie