Online International Umpire Course 2021
Zaterdag 17 en zondag 18 april mocht ik deel uitmaken van het IUC (International Umpire Course) online seminar dat werd georganiseerd door de ITF Umpire Committee. Met in totaal zo’n 440 deelnemers vanuit de gehele wereld waaronder ook een grote afvaardiging uit Nederland. Ik waag me er niet aan hier namen te noemen wie vanuit Nederland aanwezig waren, want ik heb er vast een aantal gemist tussen de 440 schermpjes, maar Grandmaster James, Master Koos en Sabum Rory heb ik in ieder geval voorbij zien komen.
Iedereen was verzocht een half uur van te voren in te loggen in de meeting zodoende was er ruime gelegenheid om vooraf even met elkaar bij te kletsen. Hier werd gretig, en meestal heel luid, gebruik van gemaakt omdat het voor velen lang geleden was dat ze elkaar gezien hadden.
Het seminar begon met een algemene introductie van de rol van de umpire tijdens de Wereld Kampioenschappen en de World Cup events. Er werd meteen een duidelijke focus gelegd op het hoge niveau van de deelnemers en dus op ook het belang van een hoog niveau umpires. Deelnemers trainen jaren om die ene kans te hebben op het WK en er mag verwacht worden dat umpires hetzelfde doen zodat zij die deelnemer(s) die kans kunnen geven.
Het eerste onderdeel dat uitgebreid besproken werd was het onderdeel Tul. Een duidelijke uitleg over de regels en het beoordelen van patronen en de scoring procedure. Dat alles werd ondersteund met een aantal filmpjes ter illustratie. Tijdens de uitleg en het bespreken van de filmpjes werd mij al snel duidelijk hoe moeilijk het is een patroon goed en eerlijk te beoordelen, zeker als je op twee deelnemers tegelijk moet letten. In principe moet een umpire het patroon beter kennen dan de deelnemers om alle fouten te kunnen zien. GM Marano maakte daar ook een opmerking over en gaf aan dat het wellicht beter zou zijn als je een deelnemer afzonderlijk beoordeelt. Stapsgewijs oefenen van het beoordelen van patronen (eerst focus op standen, dan voorbereiding, etc.) is zeker een les die ik meeneem voor de toekomst.
Namens de ITF Technical Committee gaf GM Lan een uitleg over technieken in een patroon en het belang van ritme. Zijn duidelijke boodschap was dat je “op een natuurlijke manier moet blijven bewegen”. Een filmpje van een patroon werd uitgebreid besproken en toegelicht met de nadruk op het natuurlijke bewegen. Op dag 2 gaf GM Marano ook nog feedback op het patroon maar dan meer gericht op de technische aspecten. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel fouten hij zo snel zag en door zijn kennis van het stappen en draaien al kon voorspellen dat de deelnemer niet op zijn plek zou uitkomen. Ook gaf hij aan dat de timing van de sinewave een veelgemaakte fout is, vaak gaat de deelnemer in het midden van de beweging omlaag waar je juist hoog zou moeten zijn. Dit was goed te zien in het ondersteunende filmpje.
Het laatste onderdeel van dag 1 was de uitleg van de regels van het sparren en de rol van de center referee. Een hele duidelijke boodschap die werd afgegeven was dat de conditie en inzet van de center referee beter moet zijn dan die van de deelnemers. Hij of zij mag nooit de wedstrijd beïnvloeden of erger nog beslissen. Ook werd er focus gelegd op het gebruik van duidelijke signalen, deelnemers spreken niet altijd Engels, en dat je op de mat staat met een positieve en sterke attitude. Ook de relatie tussen JP (Jury President) en CR (Center Referee) en het bewegen over de mat werd nog even benadrukt.
Dag 2 begon met Team Tul. Er werd met name gesproken over de afwijkende regels ten opzicht van normale patronen. In principe mogen er geen afwijkingen zijn in het gebruik van sinewave en de technische uitvoering van de technieken en standen, maar wel in de timing. In het tweede deel van het scoren ligt de nadruk op teamwork, choreografie en moeilijkheid. Scoren mag alleen plaatsvinden tussen Sijak en Paro en niet beïnvloed worden door het oplopen en aflopen van de teams.
Na het stellen van wat vragen aan GM Lan en GM Marano gingen we nog even terug naar het onderdeel sparren van de vorige dag en werd gesproken over het scoren aan de hand van een aantal filmpjes. Ook hier lag weer de nadruk op de conditie en inzet van de hoekscheidsrechters die zich gedurende alle wedstrijden (die soms 8 a 9 uur doorgaan) geconcentreerd moeten blijven. Ook werd nog even duidelijk aangegeven, en geïllustreerd met filmbeelden, dat je alleen technieken mag tellen die je daadwerkelijk ziet.
Pre-arranged sparring, Breaking en Special Techniques waren de laatste drie onderdelen die werden besproken en toegelicht. Ook hier weer veel aandacht voor de regels, het materiaal en de juiste uitvoering van de technieken. Bij het breken bijvoorbeeld gaat men gebruik maken van genummerde planken zodat voor elke deelnemer de omstandigheden exact gelijk zijn.
Het was niet alleen een zeer leerzaam seminar maar ook heel leuk om van Grandmasters en Masters les te krijgen en mee te mogen liften op de kennis en ervaring die iedereen tijdens het seminar heeft uitgestraald. Nu nog het schriftelijk examen afleggen zodat het een en ander ook officieel is.
Boosabum Hans Slegtenhorst
Taekwon-Do club Jungshin Kwan