AETF Tournament and Umpire Committee

Nadat vorig jaar november het nieuwe bestuur van de AETF (de Europese ITF) werd gekozen, zijn nu ook de nieuwe commissieleden aangesteld. In een van de al bestaande commissies, de AETF Tournament and Umpire Committee (AETF T&U), heeft Saseong James Tjin-A-Ton voor een volgende termijn zitting genomen. Hij zit inmiddels 12 jaar in deze commissie en is door het nieuwe bestuur bedankt voor zijn inzet van de afgelopen jaren bij de AETF T&U.

Benoeming

Na de installatie van het nieuwe bestuur zijn alle bij de AETF aangesloten (Europese) landen aangeschreven om te solliciteren op functies van de verschillende commissies. De drie commissieleden, Master Alexander Dunbar (Schotland), Sabum Attila Scott (Hongarije) en Saseong James (Nederland) hebben toen aangegeven door te willen gaan in deze commissie. Het bestuur heeft hen daarom weer gekozen om zitting te nemen in deze commissie. Ze worden bijgestaan door Master Stefano Minotti (Italië) en Sabum Petros Mikaelian (Rusland).

Taken

Op de vraag aan Saseong James wat zijn taken zijn, vertelt hij: “De meeste mensen weten niet wat wij precies doen en zien ons alleen op een EK of een European Cup rondlopen. Maar het begint bij het controleren van de plaats, sporthal, accommodatie. Na deze goedkeuringen beginnen de voorbereidingen: de uitnodiging opmaken met alle informatie en deadlines, Sportdata met de inschrijvingen controleren tot en met de loting, de poules en het wedstrijdschema van elke dag.

Hij vervolgt: ”Ondertussen hebben wij veel contact met elkaar en de AETF via whatsapp, e-mail en Zoom. Bijvoorbeeld over het congres, de organisatie over de veldindeling, reglementen, prijsuitreikingen, opening, dokter en EHBO tot en met de lunch en de vergaderruimte voor de scheidsrechters. Mijn taak is om over alles wat te maken heeft met de scheidsrechters te regelen. Vanaf het opgeven en het selecteren van de deelnemers, het indelen tot en met de scheidsrechtersbijeenkomst en het aansturen en begeleiden op de dagen van het EK. Daarnaast zorgen wij er samen voor dat alles in goede banen geleid wordt.

Als AETF T&U committee willen wij ons meer gaan richten op kwalitatieve goede scheidsrechters. Hoewel het niveau van Europa al heel hoog is in vergelijking met de rest van de wereld, omdat hier relatief veel wedstrijden zijn waarbij de scheidsrechters hun skills kunnen oefenen.”

Veiligheid

Verder het belang en veiligheid van de deelnemers door de toepassing van de ITF Tournament Concussion Policy. Het afgelopen EK in Spanje was de eerste aanzet, waarbij het belangrijk is dat de aanwezige doktoren de symptomen herkennen en de juiste diagnose kunnen stellen. Waarbij de scheidsrechters en coaches bewust moeten worden welke gevolgen een hersenschudding kan hebben. Vaak is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de stoot/trap van dat moment, maar ook naar wat er is gebeurd bij de wedstrijden daarvoor”, vult hij aan.

WSC

Daarnaast heeft Saseong James veelvuldig contact met de WSC (Wedstrijd- en Scheidsrechter Commissie), met Sabum Rory de Vries. Hij zegt hierover: “Met Sabum Rory heb ik veel contact vanaf de uitvoering van een bepaalde techniek, de reglementen, situaties in het veld, scheidsrechter beslissingen tot en met het samen aangeven wat behandeld kan worden op de wedstrijdtraining van het Nederlands team. Als hoofd van de WSC in Nederland en topscheidsrechter in de wereld zou het niet slim zijn om zijn kennis en kunde niet in te zetten op het EK”.

Op de vraag aan Saseong James of er nog meer Nederlandse commissieleden bij komen, antwoordt hij: “Naar mijn weten heeft niemand vanuit I.T.F. Nederland zich opgegeven voor een commissie. Alleen Sabum Rory en mijn persoon zijn de fanatiekelingen, om iets te betekenen op het scheidsrechteren.

Het eerstvolgende toernooi dat de AETF organiseert zijn de Europese Kampioenschappen eind april in Kroatië. “De uitnodiging is al verzonden naar alle landen en dan gaat het voor de AETF T&U beginnen.

Tot slot….

Saseong James heeft nog een boodschap aan alle beoefenaren van het ITF Taekwon-Do: “Wat ook vaak aangegeven wordt tijdens internationale cursussen is dat een coach en speler verplicht de IUC cursus zouden moeten volgen. Dan krijgen ze misschien meer waardering wat een scheidsrechter de hele dag moet doen op een toernooi en altijd in een split moment de juiste beslissing moet nemen. Natuurlijk gaat er na acht uur dan wel eens iets mis. Gelukkig zijn er dan nog andere scheidsrechters en een JP (Jury-President, red.).

Verder zouden ze ook beter op de hoogte moeten zijn van de reglementen. Wat ons zorgen baart en wat werd ook aangeven tijdens de Do cursus is de Do (hiervoor volgt later een artikel). Met name de junioren gedragen zich tijdens een toernooi niet volgens de Do en het ITF protocol.

Wij als leraren moeten dat al in de eerste les aangeven en een rolmodel voor hen zijn.

Ik zou alle Taekwon-Doins willen aanraden om tenminste deze twee protocollen te lezen en zich ernaar te gedragen en ook een Do cursus te volgen.