Eerste AETF Online Seminar
In het weekend van 17 en 18 december hield de technisch commissie van de AETF (All Europe Taekwon-Do Federation) zijn eerste online seminar. Aan dit seminar deden 90 deelnemers mee, waaronder vier Taekwon-Doins van Taekwon-Do IN NAE DO KWAN. Dit waren Saseong James, de Sabums Randy en Mohamed en Boosabum Jonathan.
Het seminar werd geleid door de Master Jerzy Jedut (hoofd technische commissie uit Polen), Master Lylian Doulay (Frankrijk), Master Jaroslaw Suska (Polen), Master Alexandru Muresan (Roemenië) en Master Orlando Saccomanno (Italië) en duurde in totaal acht uur.
De onderdelen die behandeld werden waren: warming-up, fundamentele bewegingen, zelfverdediging, (step) sparring en Tul (van Chon-Ji tot en met Choi-Yong (18e Tul)). Wij hebben aan Saseong James en Sabum Randy over dit seminar enkele vragen gesteld.
Er werd verteld over het belang van de warming-up. Zijn er nog nieuwe inzichten naar voren gekomen, die niet eerder bekend waren?
“Nieuwe inzichten qua warming-up: niet echt, maar de range of motion (= bewegingsvrijheid van het gewricht, red.) wordt vaak vergeten. De warming-up moet wel aangepast worden aan de omstandigheden, zoals de zaal, de leden, het weer, de beschikbare materialen. Maar altijd met veel plezier, zodat het tegelijkertijd reclame is voor jouw club.”
Kunnen jullie enkele fundamentele oefeningen noemen?
“Wat vaak vergeten wordt is de contra beweging. Master Jedut noemde bijvoorbeeld de “lazy” arm. De tegenovergestelde arm wordt vaak teveel gebogen en dus niet gestrekt.
Verder wordt er bij Tul wedstrijden niet echt geblokt, maar alleen de beweging ingezet. Een andere voorbeeld dat Master Jedut gaf, was bij de hoge stoten in Dan-Gun. De tegenovergestelde stoot moet dan ook op ooghoogte uitgevoerd worden.”
Wat werd er over zelfverdediging verteld?
“Bij zelfverdediging kwamen de bekende technieken voorbij, zoals vastgrijpen aan pols en armen, wurging voor achteren en met het verdedigen tegen trappen. Ook klemmen, vastpakken en werpen kwamen aan de orde.”
Welke manieren waren er om je beentechnieken te trainen?
“Master Orlando heeft plyometrische oefeningen laten zien die gebruikt kunnen worden bij het sparren. En Master Suska heeft veel oefeningen laten zien, waarbij de beentechnieken kunnen worden getraind, voornamelijk het opvoeren van het aantal herhalingen op een been.”
Welke andere onderwerpen kwamen nog meer aan bod?
“Master Jedut heeft aangeven dat het niet raadzaam is om als leraar alle aandacht naar talenten te laten gaan. Ze moeten niet te snel naar de top gebracht worden, omdat deze talenten niet lang bij de club blijven als ze minder presteren.
Verder vergen ze veel tijd van de leraren. Die tijd kan beter besteed worden aan de overige leden, die wel jouw club trouw zullen blijven. Zij zien de meerwaarde in Taekwon-Do als geheel dan alleen als sport/wedstrijd gedeelte. Liever een grote club met enkele kampioenen dan een kleine club met veel kampioenen.
Het laatste dat Master Jedut ons op het hart drukte was dat wij als Taekwon-Doins ook aandacht moeten besteden aan het harden van onze handen en voeten. Dit moet worden opgebouwd en dat is niet van de een op andere dag mogelijk. Hij heeft hierover verschillende drills laten zien.”
Tot slot.
“Natuurlijk is het een hele investering voor de deelnemers qua tijd, energie en financiën, maar zo een seminar is altijd de moeite waard. Dit geldt ook als er weer een fysieke International Instructor Course of International Umpire Course gehouden wordt. Hoewel 95% al bekend is en dus veelal een herhaling is.
Bij ons gaat om het inspiratie opdoen en getriggerd worden. Ik vind het heel erg jammer dat alleen onze club vertegenwoordigd was en ook niemand van het CTO”, aldus Saseong James.
Sabum Randy vult Saseong James aan: “Ik vind het jammer dat er bij zo een kans, maar weinig leden van I.T.F. Nederland aanwezig waren. Dit seminar was een mooie kans om van diverse Masters en kampioenen te leren vanuit je eigen huiskamer. En ook al denk je dat je alles wel weet, er zit bij dit soort seminars altijd wel iets nieuws wat je weer meeneemt en waardoor je kennis wordt vergroot.”
Eerste online technische seminar AETF – IN NAE DO KWAN
First AETF Online Technical Course Report – All Europe Taekwon-Do Federation