Internationale scheidsrechtercursus in Duitsland

In het weekend van 29 & 30 maart werd er in Keulen (Duitsland), sinds lange tijd, weer een IUC gehouden in Europa.

Dit seminar werd gegeven door de Tournament & Umpire Committee van de I.T.F., te weten: Master Alberto Katz (Argentinië, 7e Dan), Master Coos van den Heuvel (Nederland, 7e Dan) en Sabum Kurt Ottesen (Canada, 6e Dan). Vanuit 21 verschillende landen waren er zo’n 70 deelnemers, waaronder 12 masters, naar Keulen gekomen om zich te laten updaten over alle facetten van het wedstrijd-Taekwon-Do. I.T.F. Nederland was uiteraard ook aanwezig met maarliefst negen personen! Dit waren Sahyuns James Tjin-A-Ton & Wijnand Tapilatu, Sabums Martin Schellens, Harry van Schaik, Carlo v/d Braak, Jack de Smit, Mohamed Ait Benali, Bernd Raue en ondergetekende.

Het seminar was in zes blokken verdeeld waarbij in ieder blok een ander onderwerp de revue zou passeren. Alle behandelde onderwerpen gingen over de I.T.F. regels die op WK’s en (met een aantal verschillen) op de World Cups gehanteerd worden. Het is dus niet zo dat alles wat in dit weekend besproken en voorgesteld is, ook automatisch voor de EK’s en NK’s geldt. Echter, de meeste regels komen in grote lijnen overeen met de regels die wij, in Nederland, al hanteren.

Op zaterdag begon de dag om 09:00 uur met een bespreking van de algemene regels die gelden op toernooien. Alles werd professioneel aangepakt met informatiemappen, powerpointpresentaties en ook de nieuwste elektronische scoringssystemen! Deze laatste kwamen onder andere in het tweede blok aan de orde. Hierin ging het namelijk over Tuls. Regels, procedures en scoringscriteria waren de onderwerpen. Hier werd al snel duidelijk hoe streng het er op WK’s aan toe gaat. Zo werd er verteld dat een fout in de “fundamental movements” (standen uitgesloten) betekent dat je 0 punten voor de gehele Tul krijgt. Een stoot in plaats van een vingersteek of een meshandblok in plaats van een onderarmblok bijvoorbeeld, betekent dus voor die Tul een score van 0.
Zoals gezegd werd ook het nieuwe elektronische scoringssysteem uitgelegd en mocht iedereen er even mee werken. Er wordt op dezelfde manier als met papieren scorevellen gewerkt, alleen nu kan je door het indrukken van een aantal knopjes je score veel sneller en discreter aan de Jury President doorgeven. Tevens is alles door de toeschouwers bij te houden op een groot projectorscherm bij het betreffende veld.

Na de middagpauze werd er verder gegaan met het derde blok. Dit ging over Sparring. Ook hier werden de procedures en scoringsregels nog eens opgefrist. Dit was zeker niet overbodig zoals aan de vele discussies te merken was. Later werden in de dojang de handsignalen en terminologie nog eens klassikaal geoefend, zoals we dit tegenwoordig ook tijdens onze nationale scheidsrechtercursussen doen. Dit blijft toch vaak een van de punten waar matscheidsrechters onzeker over zijn en kan eigenlijk alleen verholpen worden door veel te oefenen en vertrouwen te hebben in wat je doet!
Het vierde en laatste blok van de dag ging over Power Breaking. Ook hier werden regels en procedures nog eens goed doorgenomen. De nadruk lag in dit gedeelte vooral op de meetprocedure (rechtop voor de plank staan en niet aanraken) en de ene stap/sprong/slip/slide die gemaakt mag worden alvorens de plank(en) te breken. Rond 20:15 uur werd ook dit blok afgesloten en na deze lange dag ging iedereen zijn eigen weg naar hotel en/of restaurant om eens lekker wat te eten en een kort nachtje te slapen (de klok ging namelijk uitgerekend dit weekend een uur vooruit!).

De volgende dag werd er weer om 09:00 uur aangevangen met het vijfde blok. Ditmaal waren de Special Technics aan de beurt. Nadruk in dit blok lag op de zogenaamde “pre-judge”. Er moet één keer gemeten worden voordat er een poging wordt ondernomen de plank om te laten klappen (dit geldt overigens ook voor het onderdeel power break). Doet de deelnemer dit niet, dan volgt diskwalificatie. Ook de juiste manier van springen (schaartechniek) werd nogmaals aangehaald en bevestigd. Hierna verzamelde iedereen zich weer in de dojang. Ditmaal om met het elektronische scoringssysteem voor het sparren te werken. Doormiddel van fictieve sparringspartijen kon iedereen ervaring opdoen met het nieuwe systeem.
Na een korte pauze ging het zesde en laatste blok over Pre-arranged Sparring. Het jongste toernooionderdeel waar dan eigenlijk ook nog maar weinig regels voor zijn. Deze werden wel allemaal nog eens uiteengezet en verduidelijkt. In de discussie die volgde, werden ook nog een aantal goede suggesties gedaan om dit wedstrijdonderdeel nog leuker en spectaculairder te maken. Tot slot werd er kort over de algemene organisatie van een toernooi gesproken. Na wat afsluitende woorden van de commissieleden werden er nog een aantal groepsfoto’s gemaakt en hierna was het weer tijd om naar huis te gaan.

Al met al was het een zeer geslaagd seminar! De commissie gaf blijk van hun uitgebreide kennis, stond open voor iedere vraag en suggestie, en ging geen discussie uit de weg. De sfeer tijdens het gehele weekend was ook erg gemoedelijk en professioneel.
Nu is het verder onder andere aan ons (de WSC Scheidsrechtersectie) om te kijken hoe we de veranderingen en verduidelijkingen die dit weekend aan de orde zijn gekomen in onze Nederlandse regels en cursussen kunnen implementeren. Hier zullen wij de komende tijd dan ook hard aan gaan werken!

Tot ziens en Taekwon!

Boosabum Patrick den Hoed
WSC Scheidsrechtersectie
I.T.F. Nederland