INTERVIEW MASTER WILLY VAN DE MORTEL 1st ICC
Op 20 en 21 juni 2015 vindt in Utrecht, Nederland, de eerste International Competition Course plaats, de laatste toevoeging aan internationale seminars van de ITF. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat dit seminar over wedstrijdonderdelen, maar ook zaken die niet aan bod komen in de welbekende IIC’s, zoals het lopen van wedstrijdtuls en praktische toepassingen van hosinsuls.
De seminar staat onder leiding van ware grootheden binnen het ITF Taekwon-Do, namelijk GM Wim Bos, Masters Willy van de Mortel en Jeruk Jedut, en Sabum Tomaz Barada.
Het inschrijfformulier vind je hier: https://www.itf-nederland.nl/1st-icc/
Win gratis toegang tot de 1e ICC via de Facebook Event Page: https://www.facebook.com/events/328043624071231/
Speciale actie voor iedereen die naar het WK in Jesolo gaat: we verloten een setje Top Ten handschoenen en een Top Ten Dobok onder iedereen die zich inschrijft voor de ICC in Nederland!
Binnen ITF Taekwon-Do is Master Willy van de Mortel (8e Dan) een begrip.
Sinds 1976 beoefent hij Taekwon-Do, zelf was hij als deelnemer zeer succesvol op vele (inter)nationale toernooien (meer dan 140 prijzen!) en behaalde als trainer en coach van o.a. Tomaz Barada (Slovenië), Julia Cross (Schotland) en Bianca Tapilatu (Nederland) vele successen. Als trainer en coach van Nederland, Italië, Slovenië, Nieuw-Zeeland en Noorwegen is hij goed voor meer dan 50 ereplaatsen op zowel EK’s en WK’s. Inmiddels maakt hij ook deel uit van de vaste groep instructeurs die les zal geven tijdens de International Competition Courses (ICC). Een mooie aanleiding voor een interview over het heden en verleden met een gepassioneerde Taekwon-Doin met een indrukwekkend CV.
U bent zelf inmiddels een icoon binnen Taekwon-Do, maar wie waren vroeger uw idolen?
“Grandmaster Bos, Bill Wallace en GM Hee Il Cho.”
De ICC biedt de mogelijkheid om met bekende (Grand)masters te trainen, was dit vroeger ook mogelijk?
“In het verleden was dit bijna niet mogelijk. Zelf heb ik vroeger Bill Wallace en GM Hee Il Cho getraind. Samen trainen was voor mij altijd de ideale mogelijkheid om kennis op te doen. Zo was Bill was heel benaderbaar en Hee Il Cho was heel powerfull. Persoonlijk vond ik Grandmaster Bos de beste, want die was zeer allround.”
Wat is het verschil in de manier van trainen tijdens uw actieve wedstrijdperiode en tegenwoordig?
“Er is veel veranderd. In het verleden was er veel meer basistraining. Zo liep je bijvoorbeeld 45 minuten exact dezelfde oefening te doen. Vroeger was het technisch wat eenvoudiger, maar wel veel harder. Als je nu zo zou trainen dan zou je aan het eind van de training voor een lege zaal staan.”
Wat is uw favoriete wedstrijdonderdeel?
“Sparren. Wat mij als coach voldoening geeft, is dat een je leerling met behulp van één of twee tips nét het verschil kan laten maken. Kampioen worden is niet per se het hoofddoel, het gaat om de groei van je pupillen.”
Zou u vroeger de kans gehad willen hebben om naar een ICC te gaan?
“Zeker. Vooral omdat vroeger deze mogelijkheden niet bestonden. Nu is er de kans om kennis op te doen, “to open your mind”. Vroeger als je op een club trainde waar geen wedstrijden had, had je pech.”
Waarom is de ICC in het leven geroepen?
“Er was al langer de gedachte om iets met competitie te doen. Het idee is enkele jaren geleden al ontstaan. Pas tijdens de European Cup in Hongarije (2014) is het plan concreet geworden.”
Zien jullie iets op de internationale toernooien waardoor jullie dachten daar moeten we wat aan doen en waarom is dit de manier om die behoefte in te vullen?
“Op het moment dat op IIC’s ook onderdelen van het sparren werden onderwezen ontstonden er ook vragen, alleen was er geen tijd voor. Tijdens IIC’s kwamen er steeds meer vragen over sparren en oefenvormen en ook omdat sommige onderdelen altijd ondergesneeuwd raken wegens tijdgebrek, zoals bijvoorbeeld hosin sul.”
Hoe past de ICC in de overkoepelende strategie van de ITF?
“Nu de ITF erg aan het groeien is past het er erg goed in. Graduaties en examens zijn een belangrijk onderdeel, maar ook wedstrijden vormen een belangrijk en groot onderdeel van de ITF. Grote toernooien, seminars en aanverwante bijeenkomsten zijn een moment van (internationale) verbinding. Het verhogen van de kwaliteit hiervan past, mede als verbindend element, uitstekend bij de ITF.”
Wat willen jullie als International Competition Committee bereiken met het geven van de ICC's? Wat verwacht het International Competition Committee zelf van de ICC?
“Ik hoop dat de ICC zijn voortgang zal vinden en dat jonge mensen de kans krijgen om aan te haken in de commissie en bij kunnen dragen aan de groei naar een kennisplatform dat klaar is voor de toekomst. Voor mij is het belangrijkste dat er ontwikkeling plaatsvindt: het is een open groeimodel dat evolueert.
De ICC is een poging de kwaliteit internationaal op een nog hoger niveau te tillen: welke kwaliteiten van welke deelnemers/landen zou je bij elkaar in een mixer willen doen om de ideale deelnemer te creëren?
“In Zuid-Amerika en Canada wordt bijvoorbeeld vooral met het achterste been aangevallen, met veel spirit en beleving. Binnen Europa gebeurt dit vooral met de voorste voet en ligt de nadruk meer op tactiek. Een combinatie van die elementen zou heel mooi zijn.”
Als je Taekwon-Doins zou moeten overtuigen om naar een ICC te komen, wat zou je dan tegen ze zeggen?
“De ICC is inspirerend, het gaat om kennis opdoen, hard werken (meer dan tijdens een IIC) en veel dynamisch bezig zijn. Doel is om te motiveren en mensen met nieuwe ideeën en kennis naar huis te sturen. Zowel voor een coach als deelnemer is het inspirerend om te zien hoe anderen er in staan.”
Er zijn internationaal een aantal goedlopende sparringseminars, zoals die van de Solovey’s, Tomaz Barada en die van uzelf natuurlijk. Hoe ligt de verhouding tussen de inhoud van die seminars en de ICC?
“De individuele seminars worden gegeven vanuit het perspectief van alleen die individuen. Op de ICC worden de zaken vanuit verschillende hoeken bekeken en de gecombineerde ervaring van ons vieren biedt een grotere bron om uit te putten.”
Voor wie is de ICC interessant?
“Eigenlijk voor iedereen. Zowel voor actieve wedstrijdsporters, coaches, leraren en mensen die nog nooit wedstrijden hebben gedaan. Op elk niveau wordt er kennis overgedragen. Iedereen kan zijn eigen punten eruit halen, zolang ze er maar open voor staan.”
Er staan veel onderdelen op het programma. Waarom is er voor twee dagen gekozen in plaats van drie dagen zoals bij de IIC’s?
“Het verschil is dat intensiever getraind zal worden dan tijdens de IIC’s. Dus drie dagen zal misschien iets te zwaar worden. Twee dagen is goed te behappen.”
Waarom zit practical self defence in het programma als het om wedstrijden gaat? En hoe ziet dit eruit?
“Dit is vooral gekomen omdat mensen dit missen op de IIC’s, vandaar deze keuze. Als dit onderdeel aanslaat kan het erin blijven, zo niet kan het ook weer wegvallen. Het programma ontwikkelt zich naar aanleiding van de behoefte van de deelnemers.”
Tuls zijn ook een wedstrijdonderdeel, hoe wordt dit verwerkt in het programma? Wat is volgens u het verschil tussen wedstrijdtuls en "examentuls"? En kunne we ook pre-arranged en teamtuls verwachten?
“Tuls zullen zeker worden behandeld. De eerste paar ICC’s zal er veel interactie zijn en aan de hand daarvan zal het programma naar gelang de seminars groeien, definitief worden gevormd. Wat is concreet verschil tussen examentul en wedstrijdtul? Je wordt nu beoordeelt op wat je fout doet. Er wordt minder risico genomen met kracht/balans door de nieuwe manier van scheidsrechteren. Persoonlijk vind ik het jammer dat de kracht/beleving minder wordt beoordeeld dan in het verleden. Plus het mentale aspect van tuls lopen op een wedstrijd: hoe bereid je je voor om “perfect” te lopen onder hoge druk. Dit is iets waar we extra aandacht aan zullen geven. Pre-Arrangend Sparring en Teamtul staat nog niet op het programma, maar als er vraag naar is kan dit altijd komen.”
Kunt u een voorbeeld geven van tactics die worden behandeld?
“Bijvoorbeeld bij sparren, als iemand een meter van de hoek af staat: wat is je doel? Uit het veld werken om een waarschuwing te forceren, of een punt scoren etc. Wat zijn je opties en hoe beslis je dat in een split-second? Wat is je strategie? Er is hier geen “juist” antwoord op, maar wel verschillende visies.”
Wat maakt een coach tot een succesvolle coach? Gaan andere coaches dat leren tijdens de ICC?
“Coachen leer je alleen maar door te doen. Natuurlijk maak je gaandeweg fouten, maar hier leer je van. Dit brengt je op ideeën. Zonder nadenken andere coaches één-op-één kopiëren werkt naar mijn mening niet, want de ene deelnemer is de ander niet. En uiteraard blijft de concurrentie tactisch ook niet stil zitten. Je moet je eigen puzzel in elkaar zetten. Zelf vind ik het belangrijkste voor succesvolle coaching dat er een goede band is tussen de coach en deelnemer. Je moet in staat zijn om als “één” te kunnen denken en handelen.”
Scheidsrechters zien niet altijd dezelfde wedstrijd als de deelnemers en/of de coaches: is de ICC een bruggetje tussen beide werelden? Worden er bijvoorbeeld ook competitieregels behandeld en hoe daarmee te “spelen”?
“Er wordt niet apart bij stilgestaan. Wel zullen er in de loop van de cursus zaken worden besproken. Ervaringsfeit is bijvoorbeeld een dollyo die met het achterste been wordt gemaakt waarbij drie scheidsrechters het niet kunnen zien terwijl ze toch twee punten noteren… Voor scheidsrechters kan ik me voorstellen dat de ICC een verrijking kan zijn om het spelletje nog beter te begrijpen vanuit een ander perspectief.”
Waarom moet men juist bij de eerste ICC zijn?
“Alleen bij deze ICC is de volledige ICC Committee aanwezig. In de volgende seminars zullen we werken met een andere bezetting. Dit is de start van een nieuw project en de ideale gelegenheid om dit met eigen ogen te zien en te ervaren. Het geeft uiteraard een extra dimensie om er “live” bij te zijn, in plaats van alles uit de tweede hand te horen.”
Wie hoopt u op de 1e ICC in Nederland te zien?
“Wij hopen dat er veel mensen op afkomen, ook uit de omringende landen. Omdat Nederland centraal in Europa ligt is dit een mooie gelegenheid. Zoals gezegd: als master haal ik zelf ook altijd nieuwe ideeën uit de seminars – en de deelnemers ervan – die ik bezoek.”
Wat zou je willen zeggen tegen internationale wedstrijdsporters die naar het EK en WK gaan en die zich nog niet hebben ingeschreven?
“Schrijf je in en laat deze unieke kans niet liggen, investeer in jezelf!”
INTERVIEW WITH MASTER WILLY VAN DE MORTEL ON THE 1st ICC
On June 20th & 21st, in Utrecht, The Netherlands, the latest addition to the international seminars of the ITF will kick-off: the International Competition Course (ICC). You’ve guessed it right, this seminar will focus on the competitive elements within ITF Taekwon-Do, as well as subjects that need more attention then they receive in the well-known IIC’s, like competion tuls and practical applications of hosinsuls.
The seminars will be under supervision of the ICC Committee, that consists of ciritically acclaimed ITF Taekwon-Do coaches and trainers GM Wim Bos, Masters Willy van de Mortel en Jeruk Jedut, en Sabum Tomaz Barada.
The registration form can be found here: https://www.itf-nederland.nl/1st-icc/
You can win free admission to the 1st ICC through the Facebook Event Page: https://www.facebook.com/events/328043624071231/
Special deal for every competitor who goes to the World Championships in Jesolo we raffling a set of gloves and a Top Ten Dobok among everyone who registers for the ICC in the Netherlands!
Within ITF Taekwon-Do Master Willy van de Mortel (8th Degree) is a well known name. Since 1976 he has been practicing Taekwondo, he was very successful as a participant in many (inter) national tournaments (more than 140 prizes!). Master Willy achieved as a trainer and coach of Tomaz Barada (Slovenia), Julia Cross (Scotland) and Bianca Tapilatu (Netherlands) many successes. With the national teams of the Netherlands, Italy, Slovenia, New Zealand and Norway he obtained more than 50 places of honor at both the European and World Championships. Meanwhile, he is also part of the International Competition Committee as one of the instructors who will teach at the International Competition Courses (ICC). A good opportunity for an interview about the past en present with a passionate Master with an impressive resume.
Nowadays you’re an icon in Taekwondo yourself, but who were once your idols?
"Grand Master Bos, Bill Wallace and GM Hee Il Cho."
The ICC offers the possibility to train with well-known (Grand)masters, but was this also possible in previous times?
"In the past this was almost impossible. I personally trained with Bill Wallace and GM Hee Il Cho. Training together was for me the ideal opportunity to acquire knowledge from different sources. So was Bill was very approachable and GM Hee Il Cho was very powerfull. Personally I think Grandmaster Bos was the best, because he was very allround. "
What is the difference in the way of training compared with your active competition period and today?
“A lot has changed. In the past there was much more basic training. For example, you we would practice the same technique over and over for 45 minutes during training. It used to be technically simpler, but much harder. If you’re training like that today you’ll be the only one left in the dojang eventually."
What is your favorite element in Taekwon-Do competition?
"Sparring. For me as a coach one or two tips that make all the difference for your student are the most satisfying. Becoming champion is not necessarily the main goal. It’s about the growth of your students."
Would you previously like to have had the chance to go to an ICC?
"Sure. Especially because these opportunities not exist. Now there is the opportunity to gain knowledge, "to open your mind." Previously, if you were on a club which did not took part in competitions, you had bad luck."
Why is the ICC created?
"There was already the idea to do something with competition. The idea originated a few years ago. During the European Cup in Hungary (2014), the plan has become concrete."
Do you see anything on the international tournaments which you thought we should do something about it and why this is the way to fill that need?
"At the moment that on IIC's also parts of sparring were taught questions arose, but there was no time to answer them. During IIC's, more and more questions where asked about sparring and exercises, and also because some parts are always snowed under for lack of time such as hosin sul. "
How does the ICC fits into the ‘grand strategy’ of the ITF?
"Since the ITF is growing fast it fits in very well. Graduations and examinations are an important part, but also competitions are an important and large part of the ITF. Major tournaments, seminars and similar meetings are a moment of (international) connection. Increasing the quality fits, partly as a connecting element, excellent within the ITF strategy."
What do you want to achieve as International Competition Committee by giving the ICC's? And what do you expect from the ICC?
"I hope that the ICC will find its progress and that the next generation gets involved with the ICC Committee to help it grow into a future proof platform of knowledge. For me it is important that development takes place: it is an open growth model that evolves.
The ICC is an attempt to lift the international quality to an even higher level: what qualities of the participants and/or countries would you like to bring together in a blender to create the ideal participant?
“Well for example in South America and Canada, they particularly attack with the rear leg, with a lot of spirit and courage. In Europe this is done mainly with the front foot and the game itself is much more focused on tactics. These two approaches combined would create something beautiful."
If you had to convince Taekwon-doins to come to the ICC, what would you say to them?
"The ICC will be inspiring, it is about gaining knowledge, working hard (harder than during an IIC) and being dynamically involved. The goal is to motivate people and send them home with new ideas and knowledge. Whether for a coach as a participant, it is inspiring to hear how others experience things."
There are a number of high quality international sparring seminars, how does the content of those seminars compair to the ICC?
"The individual represent the ideas of those individuals. In the ICC, you get four different – experienced – views combined, which makes up for a bigger source to draw from."
For whom is the ICC interesting?
"Actually for everyone. Both active competitive athletes, coaches, teachers and practitioners who are less involved in competition. There’s a lot of knowledge to be gained at each level. Anyone can take out their own lessons, as long as they just open their mind."
There are many items on the program. Why did you choose for two, instead of three days like the IIC's?
"The difference is that the level of intensity of the seminar is higher than during an IIC. So three days might be a bit too much. Two days is still comfortable."
Why is practical self defense in the program and what can we expect?
"This was due mainly because people would like to see more of it during the IIC's. If it catches on the part can remain in it, but it can also be eliminated later. The program is evolving as a result of the input of the participants."
Patterns are also part of competitions, how is it incorporated into the program? Why not prearranged sparring and team patterns?
"Patterns will certainly be treated. The first few ICC’s there will be a lot of interaction and the final program will be formed on the basis thereof. For example, what’s concrete difference between a pattern during examination and during competition? You’re now judged on what you're doing wrong. There is less risk taken with force and balance due to the new way of refereeing. Personally I regret that the strength and experience is assessed less than in the past. Plus the mental aspect of performing patterns during a competition, how do you prepare for a "perfect" performance under high pressure. Prearranged sparring and team patterns aren’t on the program yet, but if there is demand can always include it. "
Can you give an example how tactics will be handled during the ICC?
"For example, during sparring someone stands one meter from the corner. What is your goal? Forcing a warning by forcing your opponent out of the ring? Try to score? What are your options and how do you decide on that in a split-second? What is your strategy? There’s no “right” answer to this, but there are different views on how to tackle things like this."
What makes a coach a successful coach? Will coaches learn this during the ICC?
"You only learn how to coach by doing it. You will make a lot of mistakes along the way, but you’ll learn from these. This way you’ll get new ideas. Just copying other coaches without thinking it through will not work, because every competitor is different. You have to put your own puzzle together. Personally, I think the most important success factor in coaching is the bond between coach and competitor. You have to be able to think and act as one."
Referees do not always experience the same match as the participants and their coaches, is the ICC a bridge between these two worlds? Are, for example, competition rules being discussed and how to "play" with them?
"We won’t discuss them seperately as such. However, there will be discussions during the course. For example, when a dollyo with the rear leg is being made and three referees who cannot see this still give two points … For referees it could be an enrichment to better understand the game from the perspective of a competitor. "
Why should people attend at the first ICC?
"Only at this ICC, the full ICC Committee will be present. In all following seminars, we will work with a different crew. This is the start of a new project and the perfect opportunity to see this with your own eyes and experience it yourself. It gives an extra dimension to be there "live" instead of being told by someone else."
Who do you hope to see on the first ICC in the Netherlands?
"We hope that a lot of people will come, also from neighbouring countries. Because the Netherlands is in central Europe, this is a great opportunity. As I said, as a master I also get new ideas from the seminars – and their attendees – that I visit."
What would you like to say to international competitors who go to the European and World Championships and who have not yet registered?
"Register and don’t miss this unique opportunity, invest in yourself!"