ITF-dag 11-12-05 In Breugel

Verslag ITF dag 11 december 2005

Op zondag 11 december 2005 werd er een I.T.F.-dag gehouden in Breugel (Noord Brabant) Deze dag is bedoeld voor alle leden van I.T.F. Nederland en werd georganiseerd door Jack de Smit (Chong Do Kwan). Er waren ongeveer 65 mensen aanwezig, van (zeer) jong tot… minder jong en van witte band, tot en met vierde dan.

Het gezelschap werd na het gezamenlijk groeten (wat een opgave op zich was met zoveel mensen) opgedeeld in een groep Danhouders en een groep gekleurde banden. Dit gaf de dag een heel gevarieerd aanzien, want van de eerste groep waren er vijftien en dus van de tweede zo’n vijftig! Best lastig om zo’n grote groep, waarvan een behoorlijk deel onder de tien jaar oud was, gestructureerd les te geven. Maar uiteindelijk verliepen alle trainingen ontspannen en goed.

Traditioneel wordt er bij elke I.T.F.-dag een trainer van een andere martial art uitgenodigd. Dit keer was het een Jiu-Jitsu instructeur (Mark van Gammeren 3e Dan) die de aanwezigen leerde over Japanse hoffelijkheid en pijnlijke klemmen.

Het schema van de dag zag er als volgt uit:

09.45-9.55    Inschrijven en omkleden
10.00             Gezamenlijk groeten en welkom
10.15-11.15  Guphouders:   Il Kyok Pilsung
                        Danhouders: Tul
11.15-12.15  Guphouders: Gasttraining
                        Danhouders: Hosin Sul
12.15-13.00  Pauze
13.00-14.00  Guphouders: Hosin Sul
                        Danhouders: Gasttraining 
14.00-15.00  Guphouders: Tul
                        Danhouders: Il Kyok Pilsung
15.00-15.30  Il Kyok Pilsung mini toernooi
15:30             Gezamenlijke afsluiting 

De Tultrainingen werden verzorgd door Sabum Harry van Schaik en Boosabums Jack de Smit en Ivan Viguurs. Sabum Martijn Lindeboom nam Il Kyok Pilsung en Hosin Sul (met hulp van Boosabum Ivan Viguurs) voor zijn rekening.

Zoals gezegd ging de Jiu-Jitsu training voornamelijk over het overnemen van een aanval en het in de klem leggen van de tegenstander.
Er kwamen verschillende klemmen aanbod, de uitdrukkingen op de vele gezichten van de deelnemers lieten zien dat de klemmen zeer zeker effectief (en pijnlijk) waren.
De aangeleerde technieken, en de basis van het overnemen van een techniek die omgezet wordt naar b.v een klem kan zeker weer van pas komen bij het uitoefenen van onze eigen Hosin Sul.
De Tultrainingen richtten zich vooral op de basisprincipes van Taekwon-Do, toegepast in de Tuls, passend bij de graduatie.
De verschillende patronen passend bij elke graduatie werden doorlopen, er werd hard getraind om deze technieken tot in de perfectie te kunnen uitvoeren.
Blauwe tot en met rood-zwarte banders hebben hun kennis van de Toi-Gye en Choong-Moo verbeterd en de 3e en 4e Danners werkten van de 16e naar de 21e Tul toe.
Ook was er tijd om vragen te stellen over de Tuls aan de desbetreffende Boo-Sabum / Sabum.
Zo bleek maar weer dat er veel leergierige leden binnen I.T.F. Nederland zijn die de puntjes op de i willen betreft hun Tuls.

Bij het onderdeel Hosin Sul werd zelfverdediging tegen twee tegenstanders geoefend. Een paar oefeningen toonden aan dat dit een zeer gevaarlijke situatie kan zijn en dat aandacht voor tactiek, kalmte, overzicht en lijnenspel cruciaal zijn.
Il Kyok Pilsung betekent letterlijk “overwinning in één slag” (one blow victory). Deze oefenvorm concentreert zich heel sterk op het vinden van het juiste doel met de juiste techniek (dus geen vingersteek naar de schouder, maar naar de ogen of de keel).
De dag werd afgesloten met een minitoernooitje, waar nu eens niet de wedstrijdtechnieken centraal stonden, maar de aanvallen en verdedigingen waarmee de overwinning in één klap behaald kan worden. Er werd non-contact gespard (wel zo veilig, aangezien schoppen naar de knie en steken naar de ogen toegestaan zijn), waarbij de volgende regels golden:
1. Één punt: een techniek waar de tegenstander last van heeft, maar die hem niet uitschakelt;
2. Twee punten: een blok dat de tegenstander uit balans brengt en waar een tegenaanval aan gekoppeld is;
3. Drie punten: een techniek die de tegenstander uit zou schakelen, als het niet non-contact was.
De meest scorende techniek bleek de yopcha jirugi naar de knie te zijn. Hier tuinde menig gevorderd Taekwon-Doin in, wat niet vreemd is, omdat ons wedstrijdsysteem lage schoppen niet kent.

Het was een lange dag (zeker voor de kleinsten en sommige instructeurs), maar alles overziend wel een erg leuke! De sfeer was goed, de trainingen waren gevarieerd en uiteindelijk heeft iedereen wel weer wat opgestoken.

Namens de organisatie en de CTO,

Martijn Lindeboom