Tessa Schoots online Wereldkampioen 2021
Eerder deze maand was het online WK 2021. Hierover hebben wij al twee artikelen aan gewijd (Online Wereldkampioenschap 2021 – I.T.F. Nederland (itf-nederland.nl) en Online Wereldkampioenschap 2021 – I.T.F. Nederland (itf-nederland.nl). Boo-Sabum Tessa Schoots won goud en Boo-Sabum Bo Rook en Boo-Sabum Cody Oranje zijn op de 2e plaats geëindigd. We hebben Boo-Sabum Tessa en Sabum Randy Brouwer van de TSC (Trainings- en Selectie Commissie) enkele vragen gesteld over hun ervaringen voor, tijdens en na het toernooi.
Uitslag
Tessa: “Ik zat boven toen ik een Whatsapp bericht van Sabum Randy binnen kreeg waarin hij zei dat ik gewonnen had. Zelf kreeg ik nog niks via Sportdata binnen. Ik ben meteen naar beneden gestormd en vertelde het mijn ouders. We hebben eerst nog twee minuten Sportdata zitten te refreshen, voordat we eindelijk kregen te zien dat ik 3-2 gewonnen had. Ik kon het niet geloven. Het drong pas een paar uur later tot mij door dat ik wereldkampioen ben geworden”
Uurtjes
Sabum Randy over het maken van de filmpjes: “Hier zijn heel wat uurtjes in gaan zitten. De eerste week was het natuurlijk veel opnemen. Ik moest van vier selectieleden films opnemen. Van Kayden, Fleur, Myrthe en Tessa.”
Sabum Randy vertelt verder: “Dit moest allemaal gepland worden naast mijn eigen werk, de schooltijden van de leden en de werktijden van Tessa. Na de opnames moesten de films gecontroleerd en verwerkt worden. Vervolgens werden de video’s geüpload met de links van de video’s bij de juiste personen en bij de juiste rondes van de poules. Maak je hierin een fout dan kan dat natuurlijk tot verlies van de wedstrijd leiden. Dit was vaak nachtwerk”.
Sabum Fred Klein
Tessa: “Ik train al sinds 2005 bij Sabum Fred. Hij is mijn primaire leraar en ik zie hem als mijn mentor. Hij heeft mij al die jaren geholpen en ondersteund. Zijn enthousiasme en motivatie is groot en dat heeft mij ook de motivatie gegeven om door te gaan en te verbeteren.”
Niet vlekkeloos
Bij een aantal leden waren de video’s niet meteen goed. Ondanks dat de TSC alles duidelijk op papier had gezet waar de video’s aan moesten voldoen, ging het hier en daar mis. “Dat is menselijk en daarom was het belangrijk dat er korte lijnen waren met de club coaches om snel de fouten te herstellen”, zegt Sabum Randy. “Het vervelendste was als de video’s niet gekoppeld waren met de namen van de deelnemers. Dan moest ik eerst uitzoeken wie het waren en voor welke ronde de video was. En dat kostte redelijk wat tijd.”, vervolgt hij verder.
Tijdens de opnames gaat het ook nooit direct goed. Er worden foutjes gemaakt, een voet of hand is buiten het beeld, iemand loopt voor de camera, keiharde onweer die je tijdens de opname hoorde, de naam van de tul werd vergeten, er werden misstappen gemaakt, de telefoon die niet goed opneemt, een opname die in slow motion werd opgenomen.
“Daarnaast wilde Dropbox niet echt meewerken en hadden diverse links een hapering. Deze video’s werden daardoor afgekeurd door Master Vones (organisator van het WK, red.). Ik moest dus een andere manier hiervoor vinden. Dit werd dus YouTube.”, legt Sabum Randy uit.
“Nadat ik een kanaal had aangemaakt en de video’s had geüpload, kreeg ik een melding van YouTube dat er maar maximaal 15 video’s per 24 uur geüpload mogen worden.
Nou, ik moest bijna 50 video’s uploaden en omdat ik geen 24 uur kon wachten, vanwege de goedkeuringen van de video’s, moest ik nog een kanaal aanmaken. Ook dit werd krapjes, omdat dan niet alle video’s op tijd zouden worden ingeleverd. Maar gelukkig is uiteindelijk, met 1 nacht geen slaap, alles goedgekomen. Hahaha.”
2e keer nog beter
Op de vraag hoe de opnames voor Tessa gingen, vertelt ze: “De opnames gingen erg goed. Ik heb het genoegen gehad om in de dojang bij Sabum Randy de video’s op te nemen. Ik heb mijn video’s in twee dagen opgenomen, maar de dag nadat ik klaar was, kreeg ik helaas te horen dat alle video’s waren afgekeurd. Dit was zeker een teleurstelling, maar ik ben weer terug gegaan en heb alle video’s in een keer opgenomen. Deze video’s waren naar mijn gevoel nog beter dan de eerste set video’s, dus heeft het uiteindelijk alleen maar goed uitgepakt.”
“Tijdens de opnames heeft Sabum Randy mij zeker goede tips gegeven en waar nodig geholpen, waardoor we top video’s konden inleveren. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor.”
Drie prijzen
In vergelijking met het vorige online toernooi zijn er “maar” drie prijzen behaald. Sabum Randy legt uit: “”Maar” wil ik niet zeggen. Ik vind het een topprestatie. Er deden bij dit toernooi natuurlijk alleen selectieleden van elk land mee. Dus dat is de top van elk land. En daar zaten zeker sterke tegenstanders bij. Je kon wel duidelijk zien dat de Corona Tijd zijn invloed heeft gehad en dat veel deelnemers nog niet helemaal in het juiste ritme van de wedstrijden zaten en dat is logisch. Velen hebben al bijna 2 jaar geen wedstrijd meer gedraaid. Desondanks zijn wij zeer zeker tevreden over ons team.”
“Daarnaast blijft het ook altijd de voorkeur van een scheidsrechter hoe iemand loopt. Dus soms is het ook echt wel geluk hebben dat je juist overkomt op een video. Want dat is toch echt wel anders als een tul in het echt zien.”
Tul
Tessa heeft in totaal 5 video’s moeten opnemen. ”Ik ben gestart in de ronde van 32 deelnemers met Ge-Baek (12e tul) + Toi-Gye (7e tul). In de volgende ronde van 16 deelnemers waren de tul Po-Eum (13e tul) en Hwa-Rang (8e tul) aan de beurt. De ronde van 8 was nogmaals Po-Eum en Ge- Baek. Ronde van 4 was Kwang-Gae (10e tul) en Yul-Gok (5e tul). De finale tenslotte was Ge-Baek en Joong-Gun (6e tul)”.
Verschil
Wat was er anders in vergelijking met de andere online toernooien, behalve dat jij nu alles moest uploaden?
Sabum Randy: “Het grote verschil was, dat je nu een week had om de video’s in te leveren. Waren ze afgekeurd, dan mocht je weer opnieuw de video’s maken. Bij de vorige toernooien had je direct je wedstrijd verloren. Daarom was het ook zo belangrijk dat iedereen zo snel mogelijk zijn video’s had ingeleverd voor het geval dat er een of meerdere niet goedgekeurd werden.
“Ook het jureren van de wedstrijd ging deze keer anders vanwege de diverse lokale tijden. Wanneer er in sommige landen al begonnen werd met beoordelen, was het in andere landen natuurlijk diep in de nacht. Om te voorkomen dat alleen maar dezelfde scheidsrechters zouden jureren, werden de poules op een gegeven moment in twee dagdelen verdeeld.”
Nadat alles geüpload was, had je nergens meer invloed op. Hoe was dat? Tijdens een echt toernooi kan je in een volgende ronde nog wat tips geven.
“Tja, dan wordt het spannend en hopen en duimen draaien met z’n allen. En dat waren slapeloze nachten voor mij en diverse coaches en deelnemers. We hebben in ieder geval allemaal last gehad van een “Refresh” duim, omdat je elke keer je scherm moet refreshen om de uitslag op je scherm te krijgen. En dat kan soms heel snel gaan. Het ene moment kijk je en staat de uitslag er nog niet en nog geen 10 seconden later staat ineens de uitslag.”
Tot slot…
Tessa: “Ik ben erg dankbaar naar iedereen die mij geholpen heeft in die twee weken. Verder wil ik ook mijn vader bedanken. Hij is mijn coach vanaf het begin dat ik begon met wedstrijden. Hij heeft mij begeleid, zowel op de mat als naar de wedstrijden in binnen- en buitenland.”
Randy:” We hebben via Whatsapp de deelnemers bij elkaar gezet, zodat we elkaar konden blijven motiveren en aanmoedigen en dat was erg leuk. Je bent dan wel niet fysiek dichtbij maar voor het gevoel was je toch weer even samen en waren we een hecht team. En dat was top!!”
“Ik wil als laatste nog even Tessa, Bo en Cody en hun coaches feliciteren met hun geweldige prestaties, maar ook zeker de andere leden van de selectie. Ondanks dat ze niet in de prijzen zijn gevallen hebben ze alles gegeven. We kunnen nu zien waar we aan moeten gaan werken voor het komende EK in Spanje. We zijn trots op hen allen. Om in deze aparte tijden van wedstrijden, jezelf zo te blijven motiveren om het beste van jezelf te kunnen geven. Dat is top! Keep your head up en die prijzen halen we wel in Spanje!”
“Ook een dank aan Grand Master James Tjin-A-Ton voor de vele nodige achtergrondinformatie en Sabum Rory voor de diverse updates van het scheidsrechteren. En als laatste mijn collega’s Sabum Stephen en Boo-Sabum Vincent voor de nodige zaken achter de schermen.
One Team, One Dream!